Google te ajută să faci jocuri, fără să știi o boabă de programare

de: Alexandru Puiu
14 06. 2019

În mod uzual, experiența realizării unui joc video este asociată cu studiouri de dimensiuni generoase, împărțite în mai multe țări pentru un proiect comun. Google vrea să desființeze acest mit și să te transforme în dezvoltator, fără cunoștințe de programare.

Pentru a genera experiențe digitale, indiferent dacă este vorba de un program de editare foto sau de un joc de strategie, trebuie să ai cunoștințe avansate de programe. În cel mai bun caz, ar trebui să faci parte dintr-o echipă de oameni pricepuți cu un scop comun. Google încearcă să dezmintă această filosofie, cel puțin când vine vorba de jocuri video.

Area 120 este o divizie a Google care încurajează proiectele independente ale inginerilor angajați în Mountain View. De-a lungul anilor, de acolo au ieșit câteva aplicații menite să încurajeze dobândirea cunoștințelor de programare sau să faciliteze învățarea activității de a citi. Cel mai nou proiect sub sigla Area 120 te transformă în creator de jocuri.

Platforma intitulată Game Builder este deja disponibilă gratuit pe Steam, pentru Windows sau Mac și poate fi experimentată de către orice curios. Ideea din spatele ei a fost ca realizarea unui joc video să fie foarte apropiată de experiența unei sesiuni de gaming.

Principiul pe care se bazează Game Builder este de drag&drop. Tragi pur și simplu elemente vizuale dintr-o librărie aparent infinită pentru a defini scene. Ca să stabilești ce se întâmplă în acele scene, componenta de programare este facilitată printr-o serie de carduri precum niște cărți de joc pe care, de asemenea, le apelezi dintr-o librărie. Practic, nu trebuie să știi programare pentru a-ți încheia proiectul.

Absolut opțional, dacă vrei să faci niște jocuri mai elaborate, ai această posibilitatea prin realizarea de carduri proprii în limbajul de programare Javascript. În prima fază, există mii de modele 3D pe care le poți folosi pentru a-ți finaliza experiența. În plus, Game Builder este menit pentru colaborare online. Astfel, poți lucra împreună cu prietenii din alt oraș sau din altă țară la un joc.